Lažna pošta (»PHISHING«)

Kako prepoznati lažno elektronsko pošto, ki vas hoče zavesti, da posredujete svoje podatke, plačate odškodnino …

Vedno poglejte celotno ime in e-naslov pošiljatelja.

Odjemalci elektronske pošte po navadi skrijejo popoln zapis e-naslova pošiljatelja. Vedno poglejte celoten zapis pošiljatelja (ime in njegov e-naslov). Če se ime in e-naslov ne ujemata, gre najverjetneje za poskus zavajanja.

Primer zavajanja:
Od: RC PEF <rc@neznano.com>


Preverite tipkarske in jezikovne napake v sporočilu

Večina lažne pošte prihaja iz tujine. Njihovi pošiljatelji za prevajanje uporabljajo Google Prevajalnik, kar se vidi v samem sporočilu. Če je sporočilo jezikovno nepravilno, gre najverjetneje za zavajajočo elektronsko pošto.


Poglejte, a nikar ne klikajte povezav/odpirajte prilog

Pošiljatelji izsiljevalske e-pošte se velikokrat poslužujejo datotek ali slik, ki so nam všeč (mucki, kužki …). Če prejemnik take e-pošte odpre tako sliko/datoteko, ta odpre napadalcem vrata do vašega računalnika.


Nikoli ne pošiljajte osebnih podatkov.

UL PEF, banke ali druga podjetja od vas nikoli ne bodo zahtevali, da pošiljate svoje podatke po elektronski pošti. Elektronsko pošto, ki ni šifrirana, lahko nekdo tretji prestreže in se polasti vaših uporabniških podatkov.


Če je sporočilo videti sumljivo, ga ne odprite. Zaupajte svojim občutkom.

Če ima sporočilo pravi logotip in prihaja iz prave domene, še ne pomeni, da je legitimno. Če sporočilo od vas zahteva, da spremenite geslo, in vas preusmeri na naslov, ki je »čudne oblike«, in naslova ne poznate ali pa vas naproša, da pošljete uporabniške podatke, to sporočilo skoraj gotovo ni legitimno. Na taka sporočila nikar ne odgovarjajte.


Kaj storimo, ko dobimo lažno ali izsiljevalsko e-pošto?

Predlagamo, da se takšna sporočila brišejo, lahko pa se naredi naslednje, in sicer v Outlooku:

– desni klik na takšno sporočilo

– pomik v podmeni »Nezaželeno«,

– klik na »Blokiraj pošiljatelja«.

S tem se poštnemu strežniku sporoči, da gre za neprimerno vsebino.

Več takšnih prijav, kot jih zazna poštni strežnik, natančneje lahko uspe v prihodnje blokirati neprimerna sporočila za vse nas.