Menjava domenskega gesla

Domensko geslo za UL-ID je treba spremeniti vsakih deset mesecev.

Geslo lahko kadar koli zamenjate:

Geslo mora biti dolgo vsaj deset znakov. Vsebovati mora: 

  • male in velike črke, 
  • številke in 
  • posebne znake.

Novo geslo ne sme vsebovati vašega imena ali priimka in ne sme biti isto, kot je bilo nekaj vaših predzadnjih gesel.  

Priporočamo vam, da si za geslo izberete poved (brez presledkov in s kakšno namerno jezikovno napako). Zaradi varnosti podatkov, s katerimi upravljate na UL PEF, vas prosimo, da to geslo uporabljate izključno za digitalno identiteto UL PEF in njene storitve.

Za druge spletne aplikacije/socialna omrežja (Facebook, LinkedIn, itn.) uporabljajte drugačna gesla in tudi uporabniško ime, odprto pri njih, NAJ NE BO naše UL-ID domenske oblike ime.priimek@pef.uni-lj.si, saj jim velikokrat vdrejo v sisteme in se njihova gesla in uporabniška imena znajdejo na internetu, vas pa prestrašijo, da so vam vdrli v UL-ID. V primeru, če se priporočila ne boste držali, pa vam bodo resnično vdrli v UL-ID, saj bodo iz socialnega omrežja dobili in vaš VIS username in geslo (ter poljubno šarili po vašem VIS sistemu, spletni učilnici, onedrive dokumentih, epošti, itn.)
https://www.varninainternetu.si/izsiljevanje-z-domnevno-okuzbo-racunalnika/


POZOR:

Po menjavi gesla bodite pozorni, da geslo zamenjate pri storitvah, ki so si vaše geslo zapomnile:

Za vse namreč od trenutka menjave gesla velja novo geslo. Če vam storitev ne deluje, najprej preverite, ali nimate morda vpisanega starega gesla.

POSEBNO OPOZORILO: če na kateri od vaših naprav ne boste vpisali novega gesla, se vam lahko celo zgodi, da se bo vaš domenski account UL-ID varnostno zaklenil / onemogočil, saj bo taka naprava prepogosto vpisovala napačno (staro) geslo !! Sistem bo namreč domneval, da vam nekdo hacka / ugotavlja geslo. Ponavadi se vam to najraje zgodi na kakšni mobilni napravi. Če res ne najdete povzročitelja, jih posamično ugasnite ter ne prižigajte vsaj 24 ur, ter nas takrat kontaktirajte, da skupaj vidimo katerih 24 ur bo mir pred zaklepanjem.

Za vse spletne stroritve (e-pošta, vis, spletna učilnica, ipd.) vam svetujemo, da v brskalnikih pobrišete piškotke (> Mozilla Firefox, > Google Chrome). To ne velja v primerih za wi-fi, vpis v računalnik, ki je v domeni, ipd. Morda včasih na Windows računalnikih pomaga tudi pritisk CTRL+F5, na Applih pa CMD+R.